Son yılların popüler uygulamalarından biri olan saç ekimi uygulamaları, her ne kadar güvenilir ve konforlu işlemler olsalar da günün sonunda tüm saç ekimi işlemleri aslında estetik cerrahi bir operasyondur.
Ameliyat ortamında yapılması gereken işlemler olan saç ekimi işlemleri, kendi içerisinde birçok avantajı barındırdığı gibi her cerrahi operasyonda olan bazı riskleri ve komplikasyonları da barındırmaktadır.
Bu risk ve komplikasyonları minimalize etmek hem hastaların hem de saç ekimini yapan uzmanların kontrolündedir. Saç ekimi işlemleri öncesinde ve sonrasında belirli hazırlıklar ve dikkat gerektiren işlemlerdir. Hangi teknik kullanılmış olursa olsun günün sonunda tüm saç ekimi işlemleriyle ilgili olarak gerek hazırlık sürecinde gerekse iyileşme döneminde dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur.
Hazırlık döneminde ilk yapılması gerekenlerden biri de saç ekimi işleminden yaklaşık 10 gün öncesinde kan sulandırıcı ilaçların bırakılmasıdır. Aspirin, ecopirin vb. hapların yanı sıra hazır enjeksiyonlar halinde farklı dozajlarda yapılan kan sulandırıcı enjeksiyonların kullanımı da operasyon öncesi bırakılmalıdır. Bunun nedeni, saç ekimi işleminin temelde cerrahi bir operasyon olmasıdır. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi saç ekimi işleminde de kanama riski mevcuttur. Kan sulandırıcı ilaçların operasyondan yaklaşık 10 gün öncesinde bırakılmış olması kanama riskini azaltır. Kanın pıhtılaşma seviyesini normal düzeye çeker. Böylelikle sadece işlem esnasında değil iyileşme sürecinde de karşılaşılabilecek olası kanamaların büyük ölçüde önüne geçilir.
Hazırlık döneminin yanı sıra saç ekimi sonrası iyileşme döneminde de hastaların dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bunların ilki ve belki de en önemlisi, saç ekimi yapılan alanın olası travmalardan ve darbelerden korunmasıdır. Özellikle ilk hafta saç ekimi yapılan alan oldukça hassas olacağı için olası bir travma bu bölgede kanamaya yol açabilir.
Travmaların veya kan sulandırıcısı kullanmanın yanı sıra genelde saç ekimi sonrası ciddi bir kanama olmamaktadır. Bununla birlikte her hastanın saç derisi yapısı ve vücut yapısı farklıdır. Dolayısıyla bazı hastalarda hafif de olsa kanama olmazken bazılarında olabilmektedir. Bu nedenle saç ekimi uygulaması öncesi yapılan kan tahlilinde hastaların kanlarında pıhtılaşmayı önceleyici olası bir tıbbi durum olup olmadığına bakılması gerekmektedir.
Saç ekimi uygulamaları günümüzde birçok farklı tekniğin aktif olarak kullanıldığı uygulamalardır. En iyi saç ekimi merkezi Medhair Clinic gibi onlarca yıldır hasta kabulü yapan merkezlerin yanı sıra İstanbul’da saç ekimi yapan başka birçok merkez de bulunmaktadır. Her merkezin ortak noktası kuşkusuz ki farklı saç ekimi teknikleri uygulamalarıdır. Birden fazla saç ekimi tekniğinin kullanıldığı saç ekimi operasyonlarında kanama söz konusu olduğunda kullanılan teknik de önemli bir hal olmaktadır. Örneğin artık pek çok doktorun izsiz bir operasyon olarak gördüğü FUE saç ekimi tekniğinde kanama olma ihtimali, FUT tekniğine göre çok daha düşük bir ihtimaldir. FUT tekniği, günümüzde eski bir teknik olarak kabul görmekle birlikte halen daha bazı kliniklerde uygulanmaya devam eden bir tekniktir. Bu saç ekimi tekniğinde donör bölgeden greftler ince şeritler halinde kesilerek alındığı için operasyon sonrası özellikle donör bölgede kanamalar olabilmektedir. FUT tekniğinde hafif kanamalar kabul edilebilmekle birlikte eğer kanama devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Doğru planlanıp alanında uzman bir ekip tarafından uygulanan bir saç ekimi operasyonunda büyük oranda kanama beklenmez. Bununla birlikte her cerrahi işlemde olduğu gibi mutlaka küçük de olsa bir komplikasyon riskini göz önünde bulundurmak gerekir.
Olası bir kanama ile karşılaşıldığında öncelikle yapılması gereken kanamanın seyrini kontrol etmektir. Hafif kanama kabul edilebilir olmakla birlikte eğer kanama alanında ciddi bir kabuklanma ve kan pıhtısı söz konusuysa asla müdahale edilmemeli, tırnakla veya başka bir şeyle kan pıhtısı koparılmamalıdır. Bununla birlikte kanamanın gerçekleştiği alan asla kaşınmamalıdır. Kanamanın meydana geldiği alan sert bir şekilde herhangi bir pamukla silinmemelidir. Kanama eğer hafif şekilde seyretmek yerine artarak devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Saç ekimi işlemlerinin bitiminde saç ekimi için alınan greftlerin bulunduğu alan veya bir diğer ismiyle donör alanı uygulama sonrası bandajlanır. Bu bandajlamanın akabinde ilk zamanlar bu bölgede hafif kanama beklenen bir durumdur. Bandajlar ortalama 1 hafta içerisinde çıkartılır. Sonrasında bu bölgede herhangi bir kanama olmaz. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi söz konusu saç ekimi sonrası kanama olduğunda saç ekiminde kullanılan teknik önemlidir. Özellikle eski bir teknik olan FUT tekniğinde kanama sıklıkla görülebilmektedir.
Saç ekimindeki olası riskleri minimalize etmenin etkin ve güvenilir yolu alanında uzman bir ekiple çalışmaktadır. İstanbul’da saç ekimi yapan merkezler arasında en iyi saç ekimi merkezi olmasıyla öne çıkan Medhair Clinic, sizin için doğru tekniği ve alanında yetkin ekibi bir araya getirmektedir.
Saç ekimi fiyatlarının seçilen saç ekimi tekniğine ve ekim alanının genişliğine göre değiştiği saç ekimi uygulamalarıyla ilgili detaylı bilgi ve konsültasyon randevusu için bize her zaman ulaşabilir, yeni imajınıza kısa sürede Medhair Clinic güvencesiyle kavuşabilirsiniz.